Blog VanRaaltehuis

200e geboortedag van Dr. A. C. van Raalte

Info bij de collecte voor het Van Raaltehuis

Beste mensen,

Hartelijk dank dat ik hier even iets mag vertellen.
Mijn naam is Jan Heijink en ik ben voorzitter van de stichting Van Raaltehuis.

De naam VanRaalte kent u misschien van de Van Raaltestraat. Misschien zijn er mensen die op de Van Raalteschool gezeten hebben.
In de vanraaltestraat staat een oud huis, je bent er voorbij voor je het in de gaten hebt. Als je af en toe wat beter kijkt zie je dat het huis steeds slechter wordt De ramen zijn kapot, het dak lekt en de voegen tussen de stenen laten los. Gisteren was ik er nog even en er lagen al een paar stenen die eruit zijn gerold. Er is een sloopvergunning aangvraagd en de toestemming is er. Maar dat mag niet gebeuren vinden we.

Het huis is in de 19e eeuw het huis van ds van Raalte geweest. Hij heeft daar gewerkt en gewoond.
Van Raalte was nog een jonge predikant, toen hij naar Ommen kwam was hij nog maar 25 jaar. Hij was het er niet mee eens dat de de overheid, de koning toen en ook de burgemeester iets over de kerk te zeggen hadden. Hij eiste vrijheid, vrijheid die we nu heel gewoon vinden. Vrijheid van geloof, vrijheid van denken en dat is hem duur komen te staan. Hij heeft heel veel boetes gehad, omgerekend in huidig geld wel 8000 euro in twee jaar tijd. Hij is bekogeld met tomaten en eieren en is opgesloten in de gevangenis, maar hij hield vol Hij werd dominee in Ommen en maakte van zijn huis ook een school, een theologische school waar nieuwe predikanten werden opgeleid Predikanten die ook voor diezelfde vrijheid wilden gaan.
Dat huis , die oude school willen we graag behouden Voorkomen dat het gesloopt wordt, prachtig restaureren en een mooie bestemming geven. U begrijpt, daar is veel geld voor nodig. Ik ben dan ook heel blij dat de collecte van vandaag voor het Van Raaltehuis bestemd is. Er is door Gerko Warner een mooi boekje over geschreven en op de website http://www.vanraaltehuis.nl kun je meer bijzonders vinden over het Ban Raaltehuis. . Daar kunt u ook reacties achterlaten en ideeën kwijt. Hartelijk dank voor uw aandacht

Verstuurd vanaf mijn iPad

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: